”La ceasul unui amurg învăpăiat de primăvară, la Moscova, în parcul Patriarşie prudî”, îşi face apariţia... însuși diavolul. E un domn îmbrăcat cu gust - ”costum gri, scump și pantofi de fabricație străină, în ton cu costumul, beretă cenușie, pusă fudul, pe-o ureche, iar la subsoară un baston cu măciulie neagră, imitând un cap de pudel. (...) Pe scurt, un străin.” 
 
Se prezintă drept Woland- profesor de magie neagră, venit la Moscova pentru consultanță. Însoțit de suita sa pestrița (Behemoth- ”un motan uriaș (...) rotofei ca un purcel, negru ca un corb”, Azazello- un ins mic, ”dar nemaipomenit de lat în umeri”, cu ”părul roșu ca para focului” și Koroviev- ”deșiratul în carouri”), diavolul stârnește haosul în oraș. 
 
Mai întâi, îl convinge pe un redactor ateu că nu e greu să afli când și cum va muri cineva, mai precis el. Apoi, pentru că redactorul e sigur că Iisus n-a existat și încearcă să-l convingă și pe un tânăr poet de acest lucru, le povestește întâlnirea dintre Pilat din Pont- procuratorul Iudeei și un tânăr arestat fiindcă ar fi stârnit tulburări în Ierusalim- Yeshua Ha-Nozri.
 
De aici încolo, romanul curge pe două planuri- unul al faptelor întreprinse de Woland și suita sa și altul al frământărilor lui Pilat, care condamnă la moarte un om despre care știe că e nevinovat. 

Diavolul provoacă situații mai degrabă hilare, decât diabolice, dar care scot ce-i mai rău din oameni. Mai toți cei ce intră în contact cu el ajung să se întâlnească la spitalul de nebuni. 
 
Tot aici facem cunoștință și cu Maestrul- un scriitor ratat, ajuns în pragul nebuniei pentru că nu-și poate termina romanul despre Iisus și Pilat din Pont. Romanul maestrului e mai mult o revelație, singura sa operă fiind scrisă sub influență divină, pentru că el nu scrie ficțiune, ci povestește ”ceea ce nu văzuse, dar despre care știa, fără îndoială, că a fost, s-a întâmplat.” 
Margareta, iubita maestrului, femeia care fiindcă nu cere nimic, va obține tot ce dorește, va face un pact cu Diavolul, pentru a-și regăsi și salva Maestrul.

În final, Maestrului i se oferă șansa de a-și încheia romanul, însă nu din postura de scriitor, ci ca protagonist. ”Ești liber! Liber! El te așteaptă!”, spuse el, devenind erou al propriului roman. Oferă astfel liniște unui om chinuit de remușcări, după ce el însuși primește aceeași recompensă:
 
El n-a meritat lumina, el a meritat liniștea.”
___________________________________________________________________________

Romanul lui Bulgakov- Maestrul și Margareta, considerat una dintre capodoperele literare ale secolului XX, e o lectură cativantă, ce îmbină cu succes realitatea biografică cu ficțiunea artistică, având și multiple referințe religioase, demonologice, ezoterice, simbolistice.

În scrierea și perfecționarea continuă a romanului (până la moartea sa), Bulgakov încearcă să corecteze realitatea nesatisfăcătoare în care se zbătea. Acesta vorbea despre anul 1929 ca despre ”anul catastrofei” sale personale. Din acest moment nu i se va mai publica nici o carte, nici nu i se va mai juca vreo piesă de teatru. Cuprins de disperare, în 1929 îi adresează lui Stalin o petiție, iar în 1930 o scrisoare, devenită celebră drept un model al dizidenței asumate. Efectul scrisorii este neașteptat, Bulgakov primind un telefon de la Stalin, în care i se sugerează o viitoare întâlnire. În urma telefonului, este angajat la teatru dar necazurile sale nu se sfârșesc aici.

Începând din 1928, Bulgakov a lucrat doisprezece ani la acest roman, rescriindu-l si completându-l continuu (chiar și orb, pe patul de moarte, dictând soției sale). De teama poliției politice, aruncă de mai multe ori manuscrisele în foc, asemenea Maestrului din propriul roman.

Întâlnirea salvatoare, după care scriitorul spera să poată fi lăsat să-și scrie opera în liniște și să o publice, se va lăsa așteptată. În roman însă, ”magul” bolșevic este înlocuit de magul negru-Woland. Și în timp ce Stalin tace, Woland și suita sa îl salvează pe Maestru și îi pedepsește pe cei ce i-au fost potrivnici, oferându-i în final ...liniștea.
___________________________________________________________________________
Mai multe ilustrații aici.
Etichete: edit post
0 Responses

Enregistrer un commentaire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...