De mult n-am mai stat treaza pana spre dimineata pentru a termina de citit o carte (ce nu era pentru vreun examen). Dar m-a prins povestea in vraja ei si n-am putut-o lasa din mana.

Romanul de debut al lui Tracy Chevalier imbina armonios povestile a doua femei ce traiesc la cateva secole distanta, dar sunt legate printr-o mostenire ancestrala, ce iese la lumina pe parcursul desfasurarii actiunii.

Isabelle Moulin era o tanara ce traia in Franta secolului al XVI, poreclita La Rousse din cauza parului ei roscat. Atunci cand locuitorii satului trec de la catolicism la Adevar, Isabelle isi va atrage antipatia comunitatii protestante, deoarece se credea ca Fecioara Maria era si ea roscata si va fi nevoita sa-si ascunda parul.
Din cauza confruntarilor sangeroase dintre catolici si protestanti, Isabelle, impreuna cu familia, va fi nevoita sa fuga in Elvetia. Dar intamplarile dramatice prin care va trece nu se vor opri aici.

Ella Turner e o tanara americanca, de origine franceza, ce se muta in sud-estul Frantei impreuna cu sotul sau. Lovindu-se de o comunitate rece, reticienta fata de noii veniti, Ella incearca sa se integreze folosindu-si vechiul nume de Tournier, reimprospatandu-si cunostintele de franceza si incepand sa investigheze istoria familiei sale, cu ajutorul bibliotecarului local, Jean-Paul.

Povestile celor doua femei sunt legate de  un albastru fara margini, un albastru pur, folosit in trecut pentru a reprezenta numai vestmantul Fecioarei; un albastru frumos, profund, dar trist in acelasi timp, ce ii va marca Isabellei destinul tragic, iar Ellei ii va bantui si chinui visele, in aventura sa revelatoare.

Ce fantome ale trecutului va descoperi in cautarea sa si ce impact vor avea aceste descoperiri in viata Ellei, veti afla intr-o lectura placuta si captivanta, ce curge fluent, imbinand armonios multiple teme (redescoperirea originilor, legaturile de sange, istorie, religie, iubire).

Desi n-are legatura cu prezentul roman, albastrul (turcoaz) care m-a fascinat pe mine e cel al lui van Gogh. Acesta. E... breathtaking, in realitate.
Etichete: , edit post
0 Responses

Enregistrer un commentaire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...