...Making more out of less (facand mai mult din mai putin)

Designul ecologic nu se refera doar la obiectele realizate din materiale naturale (lemn, răchită, bambus, lână, bumbac etc.), la cele cu un consumul redus de energie, apă, gaz (atunci când sunt create sau utilizate) sau la cele usor perisabile, cu un impact redus asupra mediului.

Intr-o categorie speciala a designului ecologic intra obiectele realizate prin reciclarea altor materiale/obiecte.

Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor si produselor vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi, reducand astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor.

Reciclarea (recycling)  poate fi realizata in doua moduri:
-Upcycling
-Downcycling


I.Upcycling reprezinta procesul de transformare a rezidurilor prin reciclare in ceva calitativ superior, cu un consum de energie ce tinde spre zero.


Acest proces presupune reutilizare obiectului fara a degrada materialul din care este facut, in opozitie cu reciclarea downcycling care in general presupune o serie de procedee consumatoare de energie, ce presupun distrugerea obiectului si folosirea materialului pentru a realiza ceva nou.

Scopul acestui procedeu este de a reduce risipa de materiale, folosindu-le pe cele existe deja. Acest lucru reduce consumul de noi materiale brute pentru crearea produselor noi, ducand astfel la reducerea consumului de energie, a poluarii apei si aerului.

II. Downcycling presupune transformarea rezidurilor prin reciclare in materiale si produse de o calitate inferioara celei initiale, prin procedee cu un consum ridicat de energie (de ex. topire).

Un exemplu este hartia- hartia de buna calitate nu poate fi reciclata in hartie de aceeasi calitate cu cea initiala, ci in carton sau hartie igienica. Un alt exemplu este reciclarea plasticului, care devine un plastic de o calitate inferioara, putand suporta un numar finit de cicluri de reciclare.

Reciclarea unui PET prin topire intra in categoria downcycling, consumand o cantitatea mare de energie, pe cand folosirea lui ca atare in alte proiecte (ca in exemplul urmator) intra la upcycling.
  
Exista o varietate de materiale si obiecte ce pot fi reciclate si folosite in designul ecologic: ambalaje de plastic- pungi, pet-uri, materiale textile, conserve metalice, obiecte de papetarie, ustensile de uz casnic, etc. Acestea pot fi folosite pentru realizarea unor obiecte noi: de la obiecte de mobilier, corpuri de iluminat, obiecte decorative, bijuterii, pana la obiecte de arhitectura.

Posibilitatile sunt nelimitate iar exemplele sunt numeroase. Am facut o selectie a catorva exemple, ce utilizeaza diferite materiale si obiecte uzuale in moduri inedite.

Corpuri de iluminat
 

 
 
 

Obiecte de mobilier
 
 
 
 
 
 

Design vestimentar si accesorii
 
 
 

 Din gradina personala...
 
  

 

0 Responses

Enregistrer un commentaire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...