Lieksa! sau The Matriarch e un film finlandez de prin 2007. Am vrut sa-l vad doar pentru ca mi-a placut melodia de la Nightwish:


A fost filmat simultan in finlandeza si engleza, dar nu am gasit decat versiunea in finlandeza si nici o subtitrare. Pana acum.
Acum am gasit mai multe subtitrari, am incercat vreo 5, dar toate erau la fel. Pareau traduse cu google din finlandeza si atat. Nici o adaptare, corectura sau incercare de a da vreo logica propozitiilor. Atunci cand intelegeam ideea dintr-o replica... era chiar ok.

Am inteles povestea, firul narativ fiind destul de simplu, dar sunt convinsa ca toata frumusetea filmului era in dialoguri. Sau macar in concluziile naratorului. :)

Clanul Koppelo calatoreste cu o caravana de rulote si se indreapta spre un oras mic din Finlanda- Lieksa, unde spera sa se aseze si sa-si deschida un atelier de croitorie. Clanul e condus si intretinut de femeile din familie, care cos rochii de mireasa, iar barbatii se ocupa, fara mult succes, cu jafuri marunte.
Drumul lor se intersecteaza cu cel al unui strain, pe care intai incearca sa-l jefuiasca, dar dupa ce il lovesc si isi pierde memoria, decid sa-l ia cu ei. Ii dau numele de Kasper si e personajul tacut si misterios, care nu vorbeste decat in ultimele minute, pentru a spune concluzia: importanta e calatoria, nu destinatia.

Nu e chiar o capodopera filmul, dar nu e nici prost. Poate ca mi-ar fi placut mai mult daca traducerea n-ar fi fost atat de frustranta.
In rest, cadre frumoase, soundtrack care imi placea oricum, cateva momente amuzante si o poveste tacuta de iubire, care poate fi rezumata perfect prin videoclipul de mai sus. Daca ramaneam doar la el... nu as fi pierdut multe.
Etichete: , edit post
2 Responses
  1. Anonyme Says:

    Eu am gasit filmul dublat in engleza undeva pe DC++ pe huburile internationale. L-am cautat tot datorita melodiei si multa vreme am gandit ca melodia e mai buna decat filmul. Acum, in urma , incep a pricepe putin din linistea si melancolia finlandezilor care se inglobeaza atat de perfect in peisajele naturale deosebite pentru care sunt cunoscuti in lume . Poate mesajul fimului sunt toate aceste lucruri la un loc.


  2. Anonyme Says:

    Buna, si eu vreau sa vad filmul acesta, cam tot din acest motiv, plus ceva, nerelevant in discutie. Ma poti ajuta cumva? Stii vreun link?
    Multumesc mult!


Enregistrer un commentaire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...