In a doua zi petrecuta in Elvetia, la nici 5 minute de granita cu Franta, am fost in Lausanne- oras universitar, olimpic, pe malul lacului Leman.
Ghidul meu mi-a marturisit de la inceput ca lui nu-i place acel oras, e haotic, n-are o arhitectura spectaculoasa si nici altceva foarte special.
 
Dupa toate plimbarile, i-am dat dreptate. Nu e un oras de care sa te indragostesti, dar nu e nici urat, mai ales pe malul lacului. Arhitectura e
destul de eterogena, chiar haotica, cum mi-a fost prezentata, destul de plata. Cea mai inalta cladire e un turn, care nu cred ca are mai mult de 10 etaje.
Ce are mai deosebit e locatia. Tot orasul e numai un deal si-o vale. Are stradute cu panta de aproape 40 de grade, iar pe unele dintre ele, iarna se schiaza- masinile oricum nemaiputand urca pe acolo.

Ce am mai remarcat aici au fostcosurile de gunoi, care au vreo 6-7 compartimente diferite.
Mi s-a explicat apoi ce manie exista in Elvetia pentru colectarea selectiva a deseurilor. Sunt instalate camere de supraveghere langa ghene, pentru e fi urmarit daca ti-ai selectat sau nu gunoiul. Si daca nu, te cauta dupa numarul de la masina si primesti acasa o amenda. Sau, daca nu esti cu masina, se merge mai departe si iti cauta in punga aruncata o scrisoare, o factura, ceva cu un nume, ca sa afle cine esti. Toate astea pentru ca statul ar plati pentru a-ti selecta tie deseurile si prefera sa plateasca in schimb pentru munca de detectiv. Asta deja e fanatism! ...si nu e singura idee cu care exagereaza.
Am vazut o reabilitarea a unei zone rau-famate inainte, frecventate de vagabonti, prostituate, dealeri de droguri. Acum a devenit un parc urban, cu magazine, terase, un centru sportiv, expozitii in aer liber, popular in randul tinerilor. Un adevarat succes proiectul. 

Lacul Geneva sau Lacul Leman este al doilea lac din Europa, ca marime.
Am mancat o inghetata delicioasa pe malul lacului, cu o priveliste superba asupra muntilor. Am vazut barci si barcute, iahturi, vapoare, o multime de lebede si o galera romana. 

E o reproducere sc. 1:1 dupa o galera veritabila, construita in decursul a 6 ani, de niste echipe de someri. Fiecare echipa a lucrat cate un an acolo, pentru a-si putea prelungi apoi fiecare muncitor somajul. De ce au construit o galera si nu orice altceva? De la expresia frantuzeasca C’est la galere!, folosita pentru a caracteriza o situatie lunga si dificala de suportat. Din Antichitate pana prin secolul XVIII, galerele erau ambarcatiuni pe care isi ispaseau condamnatii cate 10 de pedeapsa, vaslind.

Ce am mai vazut si mi-a placut a fost UNIL- Universitatea celebra din Lausanne. E absolut imensa, se intinde deja pe o suprafata extraordinara si tot nu le mai ajunge. Vor sa mute o parte, ca sa aiba mai mult spatiu. As fi vrut sa ma plimb mai mult prin campus, dar era deja tarziu si ghidul trebuia sa plece.

Ghidul meu e semi-elvetian, dar nu se considera aproape deloc elvetian. Considera ca are doua orase-acasa: Barcelona si Geneva, desi acum  locuieste in alt oras elvetian, vecin cu Michael Schumacher (care, cica, e un om foarte fain).
Cu toate astea, ar vrea sa se mute in Romania, poate in Bucovina (sotia lui e o romanca din Bucuresti si el intelege romana, desi n-o poate vorbi).

Si acum... de ce? De ce ar vrea cineva sa lase Elvetia pentru Romania? Pentru ca oamenii sunt mai vii. Pentru ca stiu sa se bucure, la fel de zgomotos cu stiu si sa reactioneze la necaz. Pentru ca aici oamenii sunt cumpatati, discreti, corecti, plictisitori... si nu stiu decat sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca. Si comparand preturile la salariile lor, nici macar nu castiga indecent de mult.

Cand Elvetia a batut Spania la campionatul mondial, s-a bucurat pentru ca a fost singura data cand i-a vazut pe elvetieni « vivant »- claxonand, fluturand steaguri, bucurandu-se. Iesisera, pentru putin, « din formol ».
Astea n-au fost cuvintele mele, ci impresiile unui elvetian, plictisit de conationalii vesnic neutri.
0 Responses

Enregistrer un commentaire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...