De o vreme incoace ma framanta o intrebarea: Cum recunosti un roman? Care e fata tipica de roman?
Eu chiar nu ma pricep... dar altii se dau specialisti de parca si-au dat doctoratul in asa ceva.



Bine, din marea familie asiatica... aproape ca reusesc si eu sa deosebesc un chinez de un japonez. Mexicanii sunt usor de recunoscut, arabii la fel... Si pe germani sau pe englezi aproape ii ghicesc.
Dar romanii... raman un mister pentru mine, desi traiesc de vreo 23 de ani printre ei.

Nu de mult, am fost abordata pe strada de cineva si pentru ca franceza mea avea un accent strain m-a intrebat de unde sunt. N-am apucat sa-i raspund... pentru ca imediat a intrebat "Roumanie? ". Mi-a pierit piutul. De unde a stiut? Ce aveam scris pe frunte?? Ce fata am???

Acum vreo 2 saptamani, eram in Spania si ne chinuiam sa vorbim in spaniola cu o vanzatoare. Dupa vreo 5 min abia intreaba de unde suntem. Si ea era romanca si a ramas contrariata pentru ca nu ne-a recunoscut. Dupa spusele ei, de obicei se pricepe la asa ceva... si doar ce pune turistul piciorul in magazin si a ghicit de unde este. Dar noi... cica n-aveam fata de romani. Si nici imbracaminte.

Pai cum vine asta?? Ori am fata de romanca ori nu?
Poate ca ea era obisnuita sa recunoasca romanii dupa "treningul cel bun" cu care ies in oras duminica, eventual asoratat cu o poseta (in cazul doamnelor) si cu minim un lant de aur- gros de un deget, la gat.

Dar cel mai mult si mai mult imi place atunci cand sunt intrebata de alti romani, daca sunt romanca... asta dupa ce schimb deja cateva replici cu ei in romana.
Come on!! Ce intrebare e asta? Nu, nu sunt romanca! Am invatat si eu cateva cateva cuvinte... doar cat sa vorbesc cu tine 10 minute!!
...si nu, n-am uitat romana, sa o vorbesc stalcit si sa merit asemenea intrebare.

Si totusi... care e fata de roman, pana la urma??
... sa stiu cu ce fata sa ies dimineata din casa... daca vreau sa fiu recunoscuta sau nu.
Etichete: edit post
0 Responses

Enregistrer un commentaire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...